Recept på saffransbullar jag sparar!


Kl. 13:43 |

Här kommer ett riktigt gott recept på saffransbullar jag bakade efter igår. För första gången i mitt 24-åriga liv har jag lyckats få till supergoda saffransbullar! :-) Gissa om jag har en nöjd sambo här hemma ? Tror säker det går lika bra att baka vanliga kanelbullar efter detta recept, om man utesluter saffran såklart ;-)


Du behöver:



♥ 50 g jäst
♥ 150 g smör eller margarin
♥ 5 dl mjölk
♥ 250 g kesella 1%
♥ 1 tsk salt
♥ 2 dl socker
♥ 1 g saffran
♥ 1 ägg
♥ 16 - 17 dl mjöl
♥ Russin

Gör såhär:

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.


Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig. Blanda eventuellt i ägget och gärna russin. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.


Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.


Pensla dem med ägg.


Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. Förvara brödet i en burk eller i plastpåsar. De går bra att frysa.





Kommentarer



Kom ihåg mig?